Kada Koristiti Deblju a Kada Tanju Trzalicu


Kako izabrati trzalicu

Sigurno ste se nekada zapitali koja je razlika između tanke i debele trzalice. Izbor trzalice u većini slučajeva zavisi od sviračevog:

Zvuk

Sviranje sa trzalicom proizvodi čist i oštar zvuk dok sviranje prstima proizvodi više dublji i mutniji zvuk. Sviranje sa trzalicom sviraču omogućava da svira više tonova i raznih stilova nego prilikom sviranja sa samim prstima. Kada na primer svirate sa trzalicom bliže magnetu, ili bliže vratu gitare, dobijate dva veoma različita zvuka, dok se ta razlika dosta manje oseti prilikom sviranja golem prstima.

kako izabrati trzalicu deblja ili tanja

Debljina

Deblja trzalica će definitivno proizvesti dublji tako reći mračniji ton. Debljina trzalica se u većini slučajeva meri u milimetrima. Debljina varira od 0.38mm debljine (podrazumeva se kao tanka) pa sve do 1.5mm (podrazumeva se kao debela trzalica). Međutim, neki od proizvođača proizvode trzalice koje budu čak i do 3mm debljine. Deblje trzalice vam daju bolju kontrolu, međutim da biste koristili deblju trzalicu svakodnevno potrebno je da ste na malo boljem nivou nego svirač počenik. Tanke trzalice se uglavnom preporučuju početnicima. Tanje trzalice su praktičnije za sviranje ritam – solo gitare, dok su one deblje savršene za glavnu vodeću ritam gitaru i snažnije (dublje) rifove.

Stilovi sviranja

Tanje trzalice pomažu sviračima da sviraju po žicama jačim intenzitetom nego prstima a da prilikom toga ne slože zice. Trzalice se takođe lako savijaju i omiljeno su pomagalo mnogim gitaristima.

Deblje trzalice se ne savijaju tako lako. Deblje trzalice gitaristima omogućavaju bolju kontrolu nad sviranjem. Deblje trzalice su pogodne za sviranje pojedinačnih tonova ili jakih vodećih rifova. Debele trzalice su takođe bolji odabir ako volite da kliite sa njom po žicama i private takve slične zvukove u nedogled.

Stilovi muzike

Naravno, stil mozike koji želite svirati takođe je faktor. Ako želite da dobijete tvrđi zvuk onda vam je za to definitivno pogodnija deblja trzalica. Hevi metal (treš metal, det metal) gitaristi uglavnom koriste deblje trzalice promera od 1.5mm pa na gore. Ovakve vrste trzalica su pogodne nižim tonovima na najdebljim žicama.

Džez gitaristi koji preferiraju topao pun ton takođe u većini slučajeva vole da koriste deblje trzalice. Generalno govoreći, većina džezera zapravo voli da koristi debele trzalice manjih dimenzija od standardnih. Male trzalice im omogućavaju da prste približe što bliže đicama i tako ih bolje osete.

Tanke trzalice su manje izdržljve i često se jako brzo potroše. Kada govorimo o stilu sviranje, tanke trzalice lako klize preko žica i idealne su za folk muziku, country muziku i muziku sa bržim ritmovima gde je svirač ujedno i pevač.

Za kraj

Nadamo se da smo vam pomogli da shvatite razliku između tanke i debele trzalice kao i kada bi bilo poželjnije da koristite tanku a kada debelu trzalicu.